Interview med Nanna, 15 år og været anbragt i VRC’s plejefamilie siden marts 2020.

Kan du fortælle om din første tid på VRC?

Plejefamilien var søde og meget opmærksomme på, at det hele var nyt. De var meget opmærksomme på at jeg savnede min familie og min mor, og at jeg havde meget svært ved at være der ift. hvad skal jeg nu og nu er det hele bare anderledes. Men vi tog en dag ad gangen. Det gjorde det meget nemmere, at vi tog en dag ad gangen. Altså sådan hvad skal jeg i dag for at tænke på noget andet. Vi gik mange ture nede på stranden. Jeg røg mange smøger og så mange film og spiste snacks. De gjorde det hyggeligt.

Hvordan er det at gå på VRC´s skole?

På skolen….. jeg kom i corona perioden, så vi var opdelt. Det var stille og roligt, og jeg fik tid til at ”se hinanden an”. De var gode til at tage imod mig, og de var gode til at fange mig og spurgte ind til mig. Det hjalp rigtig meget, at de var gode til at komme til mig. De hjælper også rigtig meget, at der er andre, der har prøvet det samme, der er faktisk ret mange, der ligesom har prøvet det samme, og det hjælper. Der er ligesom nogen, der forstår en og ligner en lidt….. måske ikke på alle punkter, men i hvert fald noget til fælles, det hjalp lidt. Det har jeg ikke været van til andre steder, fordi jeg gik på en folkeskole, og der var jeg jo den, der bare….. hende der, der er irriterende og prøver på at få opmærksomhed. Det var egentlig ikke det jeg prøvede på, men jeg kunne bare ikke finde ud af at være i timerne, så jeg skulle finde ud af at lave et eller andet. Det blev sådan til sidst, at lærere ikke gad gå efter mig, når jeg gik, så ringede de bare til inspektøren. Her blev jeg bare dømt og antaget for at være den, der havde lavet noget, jeg ikke måtte. Jeg var del i mange ting fx hærværk, men jeg fik skylden for alt, også det jeg ikke havde gjort. Man får nemt skylden, hvis man i forvejen er et problembarn, og man i forvejen er en, der har lidt svært ved at finde ud af… okay hvad skal jeg lige gøre. Det er jo ikke sådan, at en 7 klasse eller 8 klasse siger okay jeg kan ikke finde ud af at være i timen, hvad skal vi så gøre. Det er jo ikke sådan vel. Så du ved så finder man på noget andet at lave. Så pjækker man fra timen og trækker sig fra de andre og de voksne og begynder at få det sådan, at det hele bare kan være lige meget sådan en fuck de andre attituder. Så hvis man har lavet en fejl, så bliver man kædet sammen med alle andre ting….jeg fik følelsen af at blive stemplet på baggrund af én bestemt hændelse.

Hvad er anderledes på VRC’s interne skole?

Det er anderledes, fordi man kommer fra en klasse med 24 andre elever i en klasse, så er der ikke tid til alle, der er ikke tid til at se okay du har faktisk brug for de lytter lidt mere til, hvad du har brug for, eller forklarer det på en anden måde, for det er der ikke tid til, fordi der er 24 andre elever, hun skal have tid til. Klasserne herude gør, at der er plads til at have en dårlig dag, der ikke er så mange i klassen. Det er meget nemmere for læreren herude at give tid til eleverne. Og det her med der ikke er så mange nye, som hvis man går på en folkeskole, og man føler sig usikker, og hvis der så kommer en ny ind, eller man ikke er populær, så er det helt vildt svært at finde nogen, man kan snakke med. Men herude på VRC…. enten er der lærere eller også er der altså du ved hvem der er her, og vi kan alle sammen snakke sammen lige meget, hvem der er, så er der altid nogen. Det synes jeg, er fedt at der er folk fra alle boldgader.

Hvad har været godt ved at være blevet anbragt i en plejefamilie?

Det bedste ved at være i plejefamilie, er man får lommepenge, men også det her med, at det er nogen, der er uddannet i at tage hensyn til dine problemer, eller det du ligesom synes der er svært. Det er ikke altid en dans på røde roser, men det kommer også an på, hvor god man er selv til at sige okay det her synes jeg ikke er rart. Det kræver noget fra begge sider, men man skal også være god til at sige, at det her fungerer ikke for mig. De sværeste er det her med at skulle bo i en familie, som ikke er ens far og mor, og man kan godt blive sådan hvem er du der skal sige, hvad jeg skal gøre. Det er svært at åbne op for 2 mennesker, man aldrig har mødt før, hvorfor skulle man gøre det? Det sværeste var det her med, at min mor skulle sige ja til jeg kom hjem, men det gjorde hun ikke.

Hvordan hjalp plejefamilien dig igennem det?

De fjernede mit fokus, de gik ture med mig, var sammen med mig, vi så film og så købte de en hest til mig som jeg fik lov til altså total projekt hest, som jeg selv skulle tilride og sådan nogle ting. Det hjalp en del med at fjerne fokusset, og så fik jeg to rotter. Jeg havde et godt argument for, hvis jeg fik to rotter, der blev fjernet fra deres mor, så havde jeg to venner, der var i samme situation, som jeg og som jeg skulle tage mig af, og som ligesom også manglede nogle at være sammen med, og så kunne vi være sådan et lille team, der passede på hinanden. Jeg glædede mig til at komme hjem og kæle for dem, og jeg glædede mig til at komme op at ride, så der var noget, der pludselig gav mening. Det følte jeg ikke, da jeg kom, jeg følte ikke, der var noget, der gav mening, for jeg havde ikke de stoffer jeg plejede at tage, jeg havde ikke min mor og min familie.

Hvad hjælper din støttekontaktperson dig med?

Min kontaktperson hjælper mig meget med at snakke med mig. Hun er meget god til at forstå det her med, at det godt kan være svært at sige tingene direkte. Her var hun god til at forstå, at det godt kan være svært, og hun hjalp mig med at få sagt tingene til plejefamilien. Hun er god til at lytte og se tingene fra min side af også. Ikke bare se mig som sådan en teenager, der bare ikke gider, fordi jeg har fået at vide, at jeg skal. Det er en fordel med ens kontaktperson herude, fordi hun er her hver dag, så han man en man kan trække sig til. Hendes ekstra opgave er at sørge for jeg har det godt, og sørge for jeg ikke går rundt med noget selv, og det er en del nemmere end fx dem, som møder deres kontaktperson en gang om ugen. Der ser de jo kun dem i den time, de er sammen, men Grethe hun ser mig hver dag, og hun kan se på mig, hvis der er noget galt, men hun spørger ikke. Hun kan se det, og i stedet for at spørge mig, så siger hun i stedet ”jeg kan se du er lidt mut i dag skal vi ikke køre en tur”, så man har en at snakke med hele tiden, det er så lækkert. Vi tager også ud og spiser, eller i bio eller også kører vi bare. Nogle gange så kører vi bare, jeg får lov til at høre musik og bare køre, det er bare dejligt, så henter hun mig bare, der ikke sådan noget krav om, at nu skal vi snakke sammen, det bliver mere naturligt, når jeg selv er klar. Og de voksne har jo prøvet det 1000 gange, så det er bare meget nemmere. De har jo prøvet det før med et kontaktbarn. Det er en fordel at min kontaktperson selv er plejefamilie for nogen, og det er en fordel de er på skolen til hverdag. Så man kan mærke de prøver at connecte folk med dem, de passer sammen med. Grethe passer jo til en type børn med problemer, og det er en fordel hun møder en masse andre børn herude, for så får hun også mere på tallerkenen. Når hun selv har plejebørn, så ved hun, hvordan det er, og at det kan være svært. Hun ser reaktionerne tæt på. Ikke de, der kloge bogorme, der sidder og siger de har læst i afsnit 4 at barnets reaktion er sådan og sådan for det er pisse irriterende at høre på. Okay du har så siddet og læst om hvordan jeg har det i en bog. Men dem der har oplevet det selv ligesom min kontaktperson, hun har selv siddet med de her børn, og hun har selv set og hørt på hvordan de har det, og hun har givet omsorg til barnet, der er blevet fjernet. Det tror jeg gør en stor stor forskel. Jeg har selv foreslået til min kæreste at blive anbragt gennem VRC.

Hvordan oplever du lærerne og pædagogerne herude?

Lærere og pædagogerne er meget opmærksomme og meget rummelige. Jeg har før oplevet, at lærere ikke kan rumme, hvor meget energi jeg har, og de problematikker jeg havde, havde de svært ved at rumme andre steder, også fordi der var mange andre elever. Vi er virkelig bemandet herude, og det er dejligt, at de kan rumme mig både pædagoger og lærerne. De accepterer jeg har en dårlig dag i dag, jeg kan ikke og er ekstrem opmærksomme på, man fungerer og at ok du har en dårlig dag i dag, hvad kan vi lige gøre for at gøre det nemmere for dig og være opmærksomme på, hvis der er nogen, der er udadreagerende eller en har en hård dag, og så italesætter de ”vi skal lige lade ham eller hende være i dag” de er gode til at aflæse os.

Hvordan tror du dit liv ville have set ud, hvis ikke du var blevet anbragt?

Samme sted…død.. enten havde jeg siddet i sådan et narkohul eller helt seriøst død. Det gjorde rigtig meget at jeg kom væk fra præcis det miljø der og ligesom fik et wakeup call, der er noget andet i verden, noget der giver mening.

Hvad skal der ske fremadrettet?

jeg skal i 10ende herude, det er mega lækkert, man har 10ende herude. Og så skal jeg på gymnasium enten her eller på Sjælland. Jeg er bange for at falde tilbage igen, men jeg kan jo faktisk som det er nu takket nej til hvis andre tilbyder noget. Jeg har nærmest været clean, siden jeg kom nu.