Over stregen

Sabine Pedersen kom på ret køl på VRC efter en meget turbulent barndom og ungdom, hvor hun blev fjernet fra hjemmet og tvangsanbragt. I dag er hun en smuk kvinde på 24 år, der har styr på livet, har en dejlig kæreste, har uddannet sig til lærer og spiller kontrakthåndbold i Aalborg DH

Tekst & foto: Per Vinther / Periskop

Da Sabine var yngre gik hun ofte over stregen. Mange gange. I dag går hun til stregen som kontraktspiller på Aalborg DH’s damehåndboldhold.

Hun er taknemmelig for den hjælp, hun fik på VRC i form af en unik kombination af skoletilbud, dagtilbud og familiepleje. Ikke mindst familieplejen har betydet meget for Sabine.

»Det har betydet alt for mig. Min plejefamilie har gjort, at jeg har fået en god start på noget, som jeg kan bygge videre på. Jeg har fået en opdragelse, og så har jeg lige så stille kunnet lægge afstand til problemerne og i stedet klare mig selv mere og mere. Med min plejefamilies hjælp er jeg trådt ud af problemerne og ind i mit eget og fået den helt rigtige start på det,« understreger Sabine Pedersen.

Sabine var faglig dygtig til og med 3. klasse. Derefter begyndte det at gå ned ad bakke. Hun havde sin første psykolog, da hun var ni år, og Sabine har også haft en støttepædagog tilknyttet.

Hun har med andre ord en belastet fortid, som de færreste kender til, og hun blev fjernet fra sine forældre, da hun var 15 år. Sabines mor og far havde ikke evnerne som forældre, og de magtede at passe på Sabine.

Sabine Pedersen har haft tid til at tænke over sin barndom, og hun er ikke i tvivl om, at det var nødvendigt, at kommunen fjernede hende fra forældrene.
»Det var nok tre år for sent. Jeg skændes meget med min mor. Jeg fik hverken tryghed eller grænser, og jeg var flov over at invitere mine venner med hjem.«

Plejemor har betydet alt

Sabine var cirka 15 år, og kom fra svære vilkår i hjemmet, da hun blev tvangsfjernet. I første hjemrejseweekend lavede hun en del uro og ballade i Hobro, og VRC blev kontaktet af politimesteren i Hobro, og hun blev hentet og akutanbragt.

Sabine gik i intern skole og kom efter et stykke tid i familiepleje hos Helle Thomsen i Frederikshavn, og hun kendte Sabine fra håndbold. Sabine har altid været en talentfuld håndboldspiller, og har fra første dag på VRC spillet håndbold på divisionsplan. Sammen med Sindal blev hun nr. to ved danmarksmesterskabet. Siden er hun blev professionel håndboldspiller, først i Fox Frederikshavn, og i sommer underskrev hun kontrakt med Aalborg DH.

Plejemoderen Helle Thomsen var alene om opgaven med Sabine, og hun er en stor del af forklaringen på, at Sabina har klaret sig så godt som hun har. Sabina har et flammende temperament, som hun er blevet god til at styre. Og i sommer blev hun færdiguddannet som lærer.

»Jeg ved i dag, ja det har jeg sådan set altid vidst, at jeg ved, hvor jeg skal gå hen for at søge hjælp, hvis der er nogle problemer. Til min plejemor nemlig. Hun har betydet utroligt meget for mig, fordi jeg har haft tryghed og sikkerhed til at starte mit eget og på den rigtige måde,« siger Sabine.

Fra ballademager til mønsterbryder

Ved hjælp af VRC i Brønderslev, det rette skole- og dagtilbud og ikke mindst den helt rette plejefamilie har Sabine forvandlet sig fra ballademager til mønsterbryder og et godt eksempel, som andre børn og unge i samme situation kan lære noget af.

Sammen med kæresten denne solrige formiddag på terrassen med udsigt over hele Aalborg, ser tilværelsen lys og dejlig ud. Alligevel vender Sabine tilbage til problemerne, som hun selv stod i for 10 år siden:

»Jeg skal til Fur i næste uge og ha’ nogle vagter på en akut anbragt pige, der er kommet hjemmefra, ligesom jeg gjorde det for ja 10 år siden. Det glæder jeg mig rigtig meget til. At komme på den anden side af det, som jeg har været så meget en del af. Det bliver rigtig spændende, og jeg håber, at jeg med min erfaring kan hjælpe hende den rigtige vej og på rette spor. Jeg vil i hvert fald sørge for, at hun får nogle gode dage derude,« siger Sabine Pedersen med et smil.